.

.

fredag 23 december 2016

Åre Swix Open – med stjärnglans bland både elit och motionär

Dags för fjärde upplagan av Åre Swix Open på annandag jul och denna gång ser det ut att bli det mest spännande startfältet hittills. Vasaloppsvinnare John Kristan Dahl är huvudfavorit till slutsegern.

Arrangörsstaben är redo att ta emot deltagarna på annandag jul och lovar fina förhållanden.
– Bästa spåren hittills i Åre Swix Opens historia, hävdar tävlingsledare Gustaf Berglund som under torsdagen inspekterat den tiokilometersbana eliten kör fyra varv på. En perfekt genomkörare efter ett par dagars frossande i julskinka, fortsätter Berglund.

Förra året avgjordes herrtävlingen på upploppet och målfoto krävdes för att tillskriva Östersundslöparen Oskar Kardin segern en tå före Johan Kjölstad från Norge. Dessa båda kommer till årest upplaga som väntas bli minst lika spännande.
– Vår ambassadör Jerry Ahrlin är alltid favorit och utmanas främst av den dubble Vasaloppsvinnaren John Kristian Dahl och hans teamkollegor Kjölstad, Chris Jespersen och Tore Bjørseth Berdal, berättar tävlingens speaker Jesper Johnsson. Vi har också förhoppningar på både Daniel Richardsson och Anders Södergren, fortsätter Johnsson. På damsidan utmanas hemmafavoriten Lina Korsgren av bland andra Laila Kveli från Norge.

Fjolårets deltagarsiffra sträckte sig en bit över hundra deltagare och nu hoppas arrangören på det dubbla.
- Vi ska inte glömma de som tycker att 42km är lite i längsta laget. För dem arrangerar vi 10km loppet. Med start tio minuter efter huvudklasserna får man prova på samma bana i sitt eget tempo. Kanske man blir varvad en gång av eliten, men det kan ju vara kul att få se storfräsarna ute i skogen och känna på deras fart, säger Gustaf Berglund.

En av alla motionärer som kommer till start för fjärde gången är SVT profilen Johanna Ojala. Hon skrev så här tidigare under vintern på sin Facebook.
"Ja precis! Gör't bara gör't!
10 eller 42 km. Jag kör tian.
Och vet du? Du behöver inte vara superdupertopptränad eller nåt, bara bli med!
Ta ungen i bärryggsäcken, ta med en fika i den också. Eller åk lika snabbt som de där andra storfräsarna om du vill det.
Detta är en tävling för alla oavsett träningsbakgrund. Det är liksom det som är det fina!"

En nyhet till årets upplaga är att ungdomar upp till 16 år startar gratis. Med andra ord ett perfekt sätt att få ut hela familjen på skidor. Med ett prisbord värt upp emot 40.000kr är det inte många som går lottlösa efter genomförd tävling. Nytt för i år är att vinnarna får kliva upp på prispallen och mottaga rapparen och Åreprofilen Petters Prosecco. Och vem vet, kanske Petter själv väljer att ställa sig på start på annandagen.

– Det väntade snöfallet på julafton kommer göra spåren perfekta lagom till annandagen, avslutar Berglund och förväntar sig att Jämtarna går man ur huse för att antingen skida själva eller komma och bevittna denna skidfest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar